Йога

Факт е, че все повече интелигентни хора  търсят програми, които са насочени не само към тялото, но и към съзнанието. Те се обръщат към холистични форми на трениране, чийто цели са далеч отвъд нуждата от движение и въвеждане на тялото във форма. Практикувани редовно тези практики могат да повлияят благоприятно върху всяка страна от живота ни, от осанката до настроенията, от добрата физическа форма до постигането на душевно спокойствие.

 

ХАТХА ЙОГА

Хатха Йога представлява добре завършена последователност от балансирани йога пози.

Думата „хатха” идва от „Ха”, което значи Слънце, и „Тха” – Луна. Хатха Йога съчетава зареждащи и динамични йога пози, представени от слънцето, с успокояващи и медитативни пози, представлявани от луната. Това съчетание между противоположности се явява като хомогенна смес за твоя организъм. Обединявайки двата вида пози, тялото ти неминуемо извлича максимална полза. Емоциите, чувствата, мислите и действията ти започват да стават едно цяло, да работят като часовников механизъм.

КАКВО МОЖЕМ ДА ОЧАКВАМЕ ОТ ХАТХА ЙОГА ПРАКТИКАТА:

– подобрява гъвкавостта и подвижността на сухожилията и ставите;

– засилва и тонизира мускулите;

– заздравява и изправя гръбначния стълб, намалява болките в тази област и коригира стойката;

– подобрява състоянието при оплаквания от болки в  коленете, схванати рамене и врат, изкривявания и сколиоза;

– повишава издръжливостта, създава баланс и грация;

– стимулира и балансира жлезите на ендокринната система;

– подобрява храносмилателната и отделителната системи;

-нормализира кръвообращението, като намалява холестерола и нивата на кръвната захар;

– има положителен ефект при заболявания на сърцето и дихателната система;

– стимулира имунната система;

– намалява теглото;

-успокоява и балансира ума, помага при психосоматични, емоционални, пост травматични и стресови състояния. Облекчава депресии, неврози, състояния на отчаяние и обърканост.

Нашето тяло е сложна енергийна система. За да се наслаждаваш на добро здраве и благодат, потокът на енергия трябва да е в баланс. Прекалено малко енергия, наречена Тамас, може да те доведе до летаргичен и апатичен ум, тежко и мудно тяло. Прекалената енeргия – Раджас, пък прави ума ти мрачен и раздразнителен, а в тялото ти се насажда безпокойство. Когато енергията ти е в баланс, преживяваш здраве и жизнености- точно това е целта на Хатха Йога.

Състоянието на съвършен баланс на енергията в твоята система се нарича Саттва. Тя се изразява в спокоен и буден ум, леко и жизнено тяло.

История на йога:

Йога е философската система възникнала около ХV-Х век. пр.н.е. За баща на ЙОГА се смята мъдреца Хиранягарбха /златен зародиш/,съставил е два сборника по ЙОГА/ЙОГА-САМХИТА/. За основоположеник на системата Йога се смята мъдреца Патанджали, живял през 11-10 век. пр.н.е.

Думата Йога означава съединение, свързване,съюз.

Когато към мислите се прибавят и нашето волево усилие и  концентриран “ум”, то това е Йога. Йога означава начин на живот, който прави възможно постигането на пълноценно физическо, духовно и морално здраве.

Йога означава дисциплина на ума и тялото.

В йога ние въздействаме върху трите тела- физическо, менталното и енергийно/кармично/ и търсим съвършено равновесие между тяло, ум и дух.

Йога е процес, философска система, която включва осем звена/осемте пътя/, чрез които се постига абсолютен баланс между трите тела, а от там и абсолютно здраве. Осемте звена са равни по степен и важност- те са свързани като части от едно цяло. А те са:

1.Безупречно морално поведение (Яма)

2.Външно и вътрешно пречистване (Нияма)

3.Усвояване на позите на тялото (Асани)

4.Овладяване на дишането (Пранаяма)

5.Насочване на сетивата навътре (Пратяхаря)

6.Концентрация (Дхарана)

7.Медитация (Дхяна)

8.Свръхсъзнание (Самадхи)

 

Казва се, че  от 4-то звено до 8-мо-  практиките се започват, когато тялото е подготвено с първите три.

За постигане на целите в йога е нужна постоянна практика. Единствено в постоянството и следването на целите с бавна, но сигурна стъпка, се крие тайната на успеха. Чрез съгласувани и съсредоточени усилия на тяло, сетива, ум, разум и АЗ, човек постига наградата от вътрешен мир и осъществява стремленията на своята душа.

 

 

error: Content is protected !!