Пилатес

В търсене на най-добрите и полезни двигателни практики, които да отговарят на изискванията на холистичния подход, а именно цялостност и баланс, ние се спряхме на ПИЛАТЕС, като една водеща система, доказала своята роля и ефекти за развитие на тялото и съзнанието на човека.

Пилатес е една от най-популярните системи от упражнения в света.

Методът е идеален избор за поддържане на форма, като голямо предимство при него е,че работи добре при голям диапазон хора.

Пилатес е модерен микс от физически натоварвания и упражнения от каланетика, балет и йога, на фона на релаксираща музика. Този вид гимнастика развива гъвкавостта на тялото, повишава мускулния тонус, контролира стреса, поддържа доброто настроение и радостта от живота. Упражненията се изпълняват бавно и със специално внимание върху дишането и концентрацията на мисълта, в определен брой повторения, а не в серии, както е при другите видове гимнастики.

Най-големите плюсове от упражненията Пилатес, които хората наблюдават, са повишената сила, подобреният силует и енергичността в правенето на нещата от живота.

Основната цел на упражненията Пилатес е да заздрави мускулите,свързани с гръбнака и тези, намиращи се около и в дъното на коремната кухина. От тези разположени в дълбочина мускули , зависи цялото движение и стабилност на тялото. Когато тези мускали са силни и си вършат работата, което се развива чрез Пилатес, те работят в добър тандем с повърхностната мускулатура и подкрепят гръбначния стълб.

Това е един от начините, по които Пилатес помага на хората да преодолеят болките в гърба.

За максимален ефект се препоръчват тренировки 2-3 пъти седмично.

 

ИСТОРИЯ

Методът е създаден от Джоузеф Пилатес – американец от немски произход. Като дете страдал от астма, рахит и ревматизъм и за да ги преодолее започнал активно да се занимава със спорт – ски, гмуркане, гимнастика и боди билдинг. През 1912 година заминава за Англия, където работи като инструктор по самозащита в “Скотланд Ярд”. В началото на Първата световна война заедно с други германци е интерниран като представител на вражеската страна. За да повдигне духа на лагерниците в Ланкастър, Джоузеф започнал да ги тренира с упражненията, които бил създал за самия себе си. По-късно използвал методиката си за възстановяване на ранените британски войници, като монтирал пружини към болничните им легла.

След края на Първата световна война Джоузеф се завръща в Германия, където доразвива идеите си и става любимец на танцьорската гилдия. Когато е поканен да тренира немската армия, той решава да напусне Германия завинаги и емигрира в САЩ през 1926 г. По време на пътуването се запознава с бъдещата си съпруга Клара. Заедно отварят фитнес студио в Ню Йорк, точно до “NY City Ballet”. До началото на 1960-а методът “Пилатес” става изключително популярен сред танцьорите на Ню Йорк.

Когато Джоузеф умира жена му продължава да ръководи студиото, а по-късно един от учениците на Пилатес – Флетчер отваря свое студио в Лос Анджелис, където привлича много холивудски звезди за свои клиенти. Той внася някои подобрения в метода, опирайки се на танцовото си образование.

 

error: Content is protected !!