Ароматерапия

Консултация по АРОМАТЕРАПИЯ с Д-р Весела Делчева

ВРЕМЕТРАЕНЕ: 60 МИНУТИ

ЦЕНА: 40,00ЛВ.


Ароматерапия по дефиниция означава “практиката на използване на растителни и етерични масла, за психическо и физическо благосъстояние”. Тя включва използването на етеричните масла, получени чрез дестилация от листата, плодовете, корените на растения, както и кората на дървета, мъхове и дори в някои случаи, животни, с цел създаване на терапевтично или емоционално чувство за благосъстояние.

Използването на етерични масла за терапевтични, духовни, хигиенни и ритуални цели се връща към редица древни цивилизации, включително китайци, индианци, египтяни, гърци и римляни, които ги използват в козметиката, парфюмите и лекарствата. Маслата се използвали за естетическо удоволствие и за красота. Били са луксозна стока и начин на плащане. Смятало се е, че етеричните масла увеличавали срока на годност на виното и подобряват вкуса на храната.

Концепцията за ароматерапия е била първоначално повдигната от малък брой европейски учени и лекари, около 1907 г. През 1937 г. думата за първи път се появява в печат във френска книга на тема: Aromatherapy: Les Huiles Essentielles, Hormones Végétales. През 1993 г. е публикувана английска версия на книгата. През 1910 г. авторът на книгата Рене Морис Гетефос изгаря ръката си много зле и по-късно твърди, че я е лекувал с лавандулово масло. Френският хирург Жан Валнет е пионер в използването на етерични масла за медицински цели. Той ги използва като антисептици при лечението на ранени войници по време на Втората световна война.

Начини на приложение:

Начините на приложение на ароматерапията включват:

✔Въздушна дифузия: за ароматизиране на околната среда или дезинфекция на въздуха

✔Директна инхалация: за дезинфекция на дихателните пътища, деконгестант, отхрачване, както и психологически ефекти

✔Топични приложения: за общ масаж, вани, компреси, терапевтична грижа за кожата

 

 

 

error: Content is protected !!