Боуен терапия

Д-р Теодора Грънчарска, холистичен лекар

 Запазване на час за консултация или терапия: 0888 78 42 60 

 

 БОУЕН ТЕРАПИЯТА
е много нежна форма на естествено, холистично лечение.
За да можете да оцените нейната финост и дълбочина, трябва сами да почувствате терапията.

 

Това е уникална форма на нервномускулно възстановяване. Тя работи не само чрез нервната система на структурно и мускулно ниво, но също чрез лимфната система и системата на кръвообращението.

Обяснено накратко, лечението Боуен включва само много леки движения, приложени на точно определени точки върху тялото със значителни паузи или почивки между всяка от сериите от движения. Това, което може да остане незабелязано от незапознатия страничен наблюдател, обаче, е изключително силният и релаксиращ ефект, който процедурата Боуен осъществява върху цялото тяло.

След първите си срещи с лечението, хората често остават учудени как може толкова нежни движения да имат такъв мощен ефект – и не само върху тяхната поза и структурни проблеми (напр. болки в гърба, замръзнало рамо и др.), но и върху подобряването на състоянието им.

Проучвания на различни терапии използващи “леки докосвания” показват, че за да се постигнат значими промени не е нужно да се използват силови манипулации. Всъщност, често се оказва, че колкото докосването е по-нежно, толкова по-ефективен и дълбок е ефекта.

Докосванията в терапията Боуен са много нежни и варират по сила в зависимост от индивидуалната чувствителност на всеки клиент. Терапевтът придвижва пръстите си над мускули, връзки, сухожилия, фасция и стави (а понякога и директно над нерви), за да предизвика лечебен отговор в тялото.

Нищо не се натрапва отвън – намерението (целта) на терапията е да насочи тялото към реакция, стимулирайки внимателно собствените му вътрешни способности да се лекува.

 

КАКВО ЛЕКУВА БОУЕН ТЕРАПИЯТА:

  • Мускулно-скелетни и ставни проблеми: замръзнало рамо, проблеми с тазобедрени стави и колена, болки в гърба, ишиас, спортни травми и др.
  • Дисбаланс и проблем на вътрешните органи: главоболие и мигренни състояния, безплодие и менструални проблеми, проблеми с бъбреците и др.
  • Неврологични проблеми;
  • Авто-имунни заболявания, алергии;
  • Емоционален дисбаланс, стрес, депресия, безсъние и др.

 

ХОЛИСТИЧНО ЛЕЧЕНИЕ

Техниката Боуен въплъщава истински холистичен подход към опазването на здравето. Целта й е не само да лекува специфични състояния и симптоми, а също така да насърчи изявяването на естествения потенциал за здраве във всеки аспект от живота на пациента.

Меридианите показват бързо подобрение, макар че работата не се базира на тях и не наподобява акупунктура или акупресура. Вътрешните физиологични промени са чести, въпреки че не е необходимо да се възбуждат емоционални реакции, както е при терапиите мозък-тяло.

 

РЕЛАКСАЦИЯ

Процедурата Боуен е много релаксираща. Провежда се главно докато човек лежи на кушетка, въпреки че Том Боуен (откривателят на терапията) е осигурявал легла в клиниката си, за да насърчи чувството на по-пълна и дълбока релаксация. Някои от процедурите могат да се проведат докато човек седи на стол или стои прав. Всъщност, възможно е лечението да се проведе в почти всяка позиция – в инвалидна количка, докато човек лежи на една страна или по гръб. Най-важното нещо за ефективността на лечението е човек да се чувства удобно.

 

ПОЧИВКИТЕ

Уникална черта на Техниката Боуен са честите паузи между отделните серии от движения. Те се правят, за да се даде време на тялото да реагира и да интегрира въздействието. По време на тези паузи, терапевтът обикновено напуска стаята. Това позволява на човек да се отпусне без да чувства, че трябва да поддържа разговор, или че е наблюдаван.

Паузите варират по продължителност от човек до човек и от състояние до състояние. Боуен терапевтите развиват високо чувствително “слушащо докосване”, което долавя всякакви напрежения в тъканите на тялото. Тогава терапевтът може да променя фактори като докосване, напрежение и позиция, в зависимост от нуждите на клиента.

 

ТЕРАПИЯ ЗА ВСИЧКИ

Техниката Боуен /Боуен терапия/ се препоръчва за всички възрасти, от новородени до дълбока старост, с остри или хронични проблеми. С огромен успех тя се прилага при атлети, бременни жени и хора със специфични нужди. Резултатите са впечатляващи и при бебета и при животни, така, че плацебо ефект е невъзможен!

 

МЕХАНИЗЪМ НА ДЕЙСТВИЕ

Фасцията създава пространство между отделните мускули и мускулни групи, позволявайки оптимално и здравословно движение на течностите към всички тъкани. Те са най-разпространените структури в нашето тяло и са изключително богати на неврорецептори, чийто брой в тях е по-голям отколкото в кожата. Почти всяко движение Боуен се прави на нивото на повърхностната фасция.

Вегетативната нервна система контролира 80% от функциите на нашето тяло и ни поддържа живи. Техниката Боуен успява да балансира ВНС, връщайки на тялото ни усещането за спокойствие и баланс. Постига се фаза на по-дълбока релаксация, в която хранителните вещества и течности се абсорбират, асимилират и доставят до тъканите по-лесно, отпадните метаболитни продукти се отстраняват и клетките имат възможността да се възстановяват и регенерират.

Проприорецепторите са сетивни нервни влакна в края на периферната нервна система. Всяко докосване на кожата стимулира тези рецептори, които изпращат импулси към главния и гръбначния мозък, където информацията от тях се обработва и се изпраща обратен отговор към съответната зона.

Солитон вълни. Те са различни от другите видове вълни, защото могат да задържат енергията в себе си. Освободени в тялото те създават вибрации, които изчистват резонанса натрупал се с времето от токсини, заболявания, травми и емоции.

 

error: Content is protected !!