Лечебна йога с д-р Теодора Грънчарска от 1 юни – всеки четвъртък от 15.00-16.00ч и събота от 11.30-12.30ч.

Йога нидра с Д-р Теодора Грънчарска. Всяка сряда от 12.00-13.00ч. и събота от 12.45ч. до 13.45ч.
20/05/2019
ЙОГА ЗА ДЕЦА 7г-12г. – до края на юли!
06/06/2019
Show all

Лечебна йога с д-р Теодора Грънчарска от 1 юни – всеки четвъртък от 15.00-16.00ч и събота от 11.30-12.30ч.

“Това ще бъде един клас, в който ще имате шанс не само да подобрите своето здраве, но и да се свържете по-добре със своето тяло и да се научите да разбирате неговите послания. Ще научите много полезни неща, които касаят качеството ви на живот.

Заповядайте ! Всички, за които здравето и разширяването на съзнанието са важни, са добре дошли !”

Д-р Теодора Грънчарска

Този йога клас е обявен като лечебна йога, тъй като основно място в него заема серията Паванмуктасана. Това е една от базовите и най-важните групи практики, която оказва много дълбоко въздействие върху човешкото тяло и ум, и това я превръща в най-ценния инструмент за справяне с различни смущения, и за поддържане на доброто здраве със средствата на йога.

Тя е част от специалния принос на учението на свами Сатянанда Сарасвати. Играе съществена роля при изграждането на солидна основа за усъвършенстване на изпълнението на йогийските асани.

Много е полезна като подготвителна практика, тъй като разгъва основните стави и отпуска мускулите на тялото. Серията може да се изпълнява от всеки – начинаещ или напреднал, дете или възрастен. Тя не бива да се пренебрегва или омаловажава, само защото практиките са лесни, щадящи и приятни.

Думата “паван” означава вятър или прана/жизнена енергия/, “мукта” означава освобождаване, а “асана” означава поза. Следователно Паванмуктасана носи смисъла на група от асани, които премахват всякакви блокажи, възпрепятстващи свободното протичане на енергията в тялото и ума.

Понякога енергията се блокира от неправилна стойка, нарушени телесни функции, психологически или емоционални проблеми, или небалансиран начин на живот.

В началото това предизвиква скованост, мускулно напрежение, смущения в кръвообращението и леки функционални нарушения. Но ако тези блокажи станат хронични, те могат да повлияят на правилното функциониране на крайник, става или телесен орган, които да откажат да работят или да заболеят. Редовното практикуване на Паванмуктасана премахва енергийните блокажи от тялото и предотвратява образуването на нови. По този начин тя допринася за цялостното добро здравословно състояния, като регулира и стабилизира потока на енергия в тялото.

Паванмуктасана се дели на три ясно разграничени групи асани :

-антиревматична група асани / за всички стави в тялото и мускулите на крайниците/

-група асани за храносмилателната система и коремните мускули

-групата “шакти бандха”, която освобождава енергийните блокажи, работейки върху потоците на енергия в тялото, жлезите с вътрешна секреция и нервната система.

Антиревматичната група има отлично въздействие при страдащи от ревматизъм, артрит, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания или болестни състояния, които не позволяват големи физически натоварвания .

Паванмуктасана 2 се занимава конкретно с укрепването на храносмилателната система. Дава отлични резултати при хора с констипация, киселини, излишни газове или тежест в стомаха, липса на апетит, диабет, нарушена функция на мъжката или женската полова система,  разширени вени и др. Серията отстранява енергийните блокажи в областта на корема .

Паванмуктасана 3 се грижи за подобряване на протичането на енергията в тялото и за премахването на нервномускулните възли. Асаните също отстраняват енергийните блокажи в гръбнака, засилват работата на белите дробове и сърцет, подобряват функционирането на ендокринната система. Серията е полезна за хора с намалена жизненост  скованост в гърба и особено при менструални проблеми, както и за повишаване тонуса на мускулите и органите в таза. Може да се практикува след бременност за възстановяване на отпуснатата мускулатура.

Трите групи взаимно се допълват, като стимулират и подпомагат свободното протичане на енергията в цялото тяло.

Препоръчително е практикуващите да овладеят до съвършенство асаните от всяка група, преди да преминат към основните асани. Ежедневното изпълнение на частите 1, 2 и 3 от Паванмуктасана в продължение на няколко месеца, води до дълбоко отпускане и тонизиране на цялата психо-физиологична структура, което е необходимо при практикуване на техниките за напреднали.

 

Водещ:  д-р Теодора Грънчарска – холистичен лекар с дългогодишен опит в прилагането на различни холистични методи на лечение, а също така на различни медитативни и енергийни практики.

Важен елемент в нейната работа е обучението , профилактиката и формирането на ново отношение към здравето и болестта и връзката им с начина ни на живот и отговорността, която сме готови да поемем за тях.

error: Content is protected !!