Йога терапия при сезонните заболявания

Магията на Коледа
02/01/2019
Представяне на Боуен терапията от д-р Теодора Грънчарска – 02.02 от 16:00 ч. до 18:00 ч
29/01/2019
Show all

Йога терапия при сезонните заболявания

В периода на грипове и настинки неминуемо си задаваме въпроса как да се опазим от неизбежните сезонни неразположения.

Поради постоянното мутиране на вирусите, в голяма степен и лекарствата и ваксините са почти безсилни и не гарантират нищо. Високата влажност във въздуха, съчетана с относително мека зима и вятър, подпомагат допълнително разпространението на патогените, чийто любими механизми за предавне са въздушно-капковият път и директния контакт с болни.

Организмът ни обаче никак не е безсилен. Ако имунната ни система е в добра кондиция може изобщо да не се разболеем или да изкараме нещата „на крак“.

Профилактиката в този сезон включва избягването на контакт с болни, редовното проветряване, за да не се позволява застояване на въздуха, прием на храни с естествено високо съдържание на витамин Ц,  чесън, чайове от ехинацея, прополис, гъбата кордицепс и други известни природни имуностимулатори.

Някой етерични масла като тамян, сандал, лавандула, хвойна имат свойството да дезинфекцират по естествен начин въздуха и да не позволяват на бактериите да се задържат и размножават в него.

Застояването в зимния сезон е характерно за повечето хора, но истината е,че точно в този период е важно да останете активни.

Йога и по-специално йога терапията може да помогне много в периода на грип и настинки.

Сама по себе си  йога терапията е насоченост в йога чийто цели са свързани с пробуждането на самооздравителните сили на организма и подпомагането му за преодоляване за различни здравословни проблеми. Тя е приложима при множество органични и психосоматични функционални разстройства,  но може да се прилага и за профилактика на екзогенните патогени, като вирусите и бактериите.

Йога определя болестта като състояние на изявен дисбаланс в някое от 5те измерения на нашето тяло, от които най-грубо е физическото  тяло.  Останалите 3 измерения на тялото , ние не виждаме, но можем да почувстваме . Това са праничното/енергийно тяло/, за чието състояние съдим по състоянието на нашата аура. При болест, тя изтънява, губи плътността и чистотата на цветoвете си и дори почти може да изчезна. Нашето емоционално, ментално тяло също може да влезе в състояние на дисбаланс и това да се отрази на физическо ниво като болест.

Нивото на нашето съзнание или интелектуалното ни тяло, макар и като по-висша същност може да бъде засегнато. Проявите на това ниво са  безсъзнание, сопор и кома. Това тяло обикновенно се засяга при много тежките, живото застрашаващи състояния.

Т. нар кармично тяло ни дава нашата генетична, наследствена конституция. Кармичното тяло може да ни даде една вродена устойчивост на много заболявания, но може да ни даде и една предразположеност към други. От всичките 5 тела кармичното тяло най-трудно може да бъде променяно, т.като при него имаме предадена информация на ниво клетъчна памет, в ДНК-то на клетките ни, т.е в генома ни. Макар ,че вече са описани случай при които хора могат да постигнат т.нар затваряне на отворените кодони. Отворените кодони за уязвими места в ДНК веригата, грешки или просто повреди в нея вследствие на което ние страдаме от определени заболявания.

Йога терапията цели повишаване на устойчивостта на тялото ни или възстановяване на загубения баланс на тялото ако вече сме в плен  на болестта, чрез въздействие върху 5 те измерения на нашето тяло. Това става чрез Асана, за активизиране на потоците на Прана в тялото, чрез Пранаяма/дихателни техники/за изчистване на тялото и ума,чрез Медитация и Релаксация.

Лечебните мантри помагат за изчистването на енергийната система и въздействат на принципа на биорезонанса в тялото ни.

Махамрихюнгжая мантра е за здраве и благополучие. Мантрата Ом е за балансиране на енергийната система и активизиране на оздравителните процеси.

Всички санскритски мантри създават т.на р Алфа вибрации с лечебен резонас от 8-14 херца, който е оздраавителен за тялото.

Дълбоковъзстановяващата релаксация помага на тялото за насочването на пробудената прана по енергийните канали на тялото наречени Нади и за достигането и до всички клетки.

Релаксацията е важен момент в йога при който тялото се рестартира, а умът се изчиства и пренастройва, влизайки в пълно равновесие и яснота/ сатва/

Тяло и ум в пълна кондиция е състонието на физическо и психическо здраве.

error: Content is protected !!