Осем дихателни техники за добро здраве

Какво е здравето?
22/05/2018
Водена медитация с регресия и НЛП
17/10/2018
Show all

Осем дихателни техники за добро здраве

1. Коремно дишане

То се смята за основно в йога. Лежи в основата на много от другите дихателни техники.

Овладяването на коремното дишане, дълбокото коремно дишане и дишането със задържане са фундаменти в йога. Дори и практикуването само на тази дихателна техника, без други техники, ще доведе до значителни промени във физическото и енергийното тяло на човека и е път към по-добро здраве и самочувствие.

Коремно дишане се разучава в легнала позиция с ръка или възглавничка върху корема.

Очите са затворени, концентрацията е в областта на пъпа. Там се намира Манипура чакра/слънчев сплит/, центъра на симпатиковата нервна система. Основният енергиен резервоар на тялото ни. Добрият запас на енергия в този център ще излъчва живот, енергия и жизненост към всяка част на тялото ни и то ще е здраво.

Вдишваме и наблюдаваме как въздухът навлиза в ноздрите ни и се насочва надолу към корема. Бавно пълним корема с въздух и го повдигаме/ следим с ръка дали  коремът се повдига/ако сме сложили възглавничка върху корема, тя също трябва да се повдига нагоре при вдишването/ Стремим се да не ангажираме гърдите при това вдишване, а да насочваме целият въздух към диафрагмата и корема. Така позволяваме на въздуха да навлезе дълбоко в долните отдели на дихателната ни система, които често остават недостатъчно изпълвани с въздух при обичайното ни ежедневно дишане.

Представяме си в областта на пъпа слънчево кълбо, вдишваме бавно, коремът се повдига, издишваме бавно, коремът се спуска надолу.

Коремното дишане е спокойно, бавно и без излишно напрежение.

Изпълнението на това дишане ще активизира постепенно пара симпатиковата нервна система в тялото ни, отговаряща за неговата релаксация, удоволствие и балансиране.

Когато сме овладяли техниката, задълбочаваме коремното дишане, като вдишваме на  3 такта/броим до три/ и издишваме на 6 такта/броим до 6/

Постепенно преминаваме към такт 4-8 /4 такта вдишване/ 8 такта издишване/

Когато сме овладели това, добавяме задържане на дишането след вдишване/кумбака/

Практикуваме 3-6-6 / 3 такта вдишване, 6 такта задържане и 6 такта издишване/ и  4-4-8

Можем да увеличим задържането на дишането на 8 такта и дори на 16 такта.

 

2. Пълно йогийско дишане

Състои се от три етапа: Коремно дишане, ребрено дишане и ключично дишане.

Започва се с коремно дишане, като въздухът се изпраща дълбоко към корема и коремът се издува, следва изпълване на средната част на белия дроб с въздух и горната му част до ключиците. Усещането е за максимално напълване на дробовете с въздух.

Издишването е първо от корема и постепенно освобождаване на въздуха от средната и горна част на дробовете.

Трите степени на вдишването трябва да се изпълняват слети, като непрекъснато вълнообразно движение, оставайки при това напълно разпознаваеми от външния наблюдател.
Усвояването на това най-важно йогийско дишане се пости­га с редовна всекидневна практика. След като изминат няколко седмици от деня, в който сте се убедили, че дишате пълно, съчетавайки (макар и не съвсем сполучливо) трите вида дишане, ще трябва да обърнете съ­ществено внимание върху контрола на мускулите на корем­ната преса, защото трите фази на пълното йогийско дишане не могат да се изпълняват отлично, ако не осъществявате постоянен контрол върху коремната преса. Коремното (диафрагмалното) дишане с контролирана коремна преса позво­лява на йогите да изменят волево налягането в корема и в гръдния кош. По време на вдишването йогите максимално отпускат коремните мускули, а при издишването ги напря­гат.

Пълното йогийско дишане също може да се практикува в тактове

3 такта вдишване- 6 такта издишване или 4-8

При постепенното му овладяване може да се добави задържане на дишането след вдишване/кумбхака/3-6 секунди или повече.

 

3. Алтернативно дишане /Нади Шодхана, Анулома Вилома/

Този вид дишане уравновесява двата главни пранични канала в тялото ни /Ида и Пингала/ по които текат женската и мъжката енергия. Уравновесява двете полукълба на мозъка, давайки на ума приятна почивка и успокоение.

Концентрацията е в Аджна чакра /междувеждието/ Пръстите са в назика мудра или показалец и среден са опънати и поставени в точката между веждите, а безименен и малък са сгънати  към дланта.

Започва се с подготвително упражнение вдишване и издишване през лявата ноздра, дясната се запушва с палеца. 4 такта вдишване и 4 такта издишване. Повтаря се няколко пъти. Следва запушване на лявата ноздра със сгънатия безименен пръст и вдишване само през дясна ноздра. Такта отново е 4-4.

Следва упражнение за увеличаване продължителността на издишването. Повтаря се същото упражнение, но на 4 такта се вдишва, на 8 такта се издишва.

След това упражнение, ако няма затруднения, се преминава към пълното изпълнение на техниката. А именно:

Мъжете запушват лява ноздра и започват  вдишването от дясна, а жените обратното.

Вдишване от дясно, издишване от ляво, следва вдишване от ляво , издишване от дясно, следва вдишване от дясно, издишване от ляво. Ноздрите се редуват, като всеки път вдишването започва от тази ноздра от която е приключило издишването. Продължава се до 12 пъти.

Когато тази техника е вече овладяне, добавяме задържане на дишането след вдишване/ кумбхака/. Вдишваме през лява ноздра на 4 такта, задържаме дъха 8 такта и издишваме през дясна ноздра на 8 такта. Когато това се получава гладко ,увеличаваме задържането на дъха на 16 такта.

Алтернативно дишане може да се упражнява в различни тактове 3-3-6, 6-6-12, 6-24-12,  8-32-16/много напреднала техника/

Общото правило е,че издишването е два пъти по-бавно от вдишването, а задържането на дъха е равно или удвоено на издишването.

С напредване на практиката  може да се добави подготовка за бандхи/ стягане на мускулите на перинеума и аналните мускули/ при задържането на дъха и отпускане на тези мускули при издишването.

 

4. Капалабхати

От „Капала“-череп и „Бхати“-блестя, сияя

Тази техника е изчистваща. Прочиства белите дробове, кръвта и цялтото тяло,  поради което лицето на редовно практикуващия започва да сияе.

Техниката стимулира процесите на отделяне, освобождава потиснати чувства.

Тонизира органите в коремната кухина, диафрагмата, коремните мускули. Води до голям приток на кислород в тялото.

Успокоява ума и го прави по-концентриран.

Започва се с  коремно дишане, ръцете са в Чин мудра. Първоначално се правят не повече от 10 помпания. Постепенно се достига до 20, 30,60

Издишваме през носа със сила, при което коремът се прибира назад към гърба, следва пасивно вдишване и отново издишването е със сила/помпим/ Редуваме вдишване и издишване докато достигнем нужния брой помпания. Следват няколко  дълбоки вдишвания и издишвания. Концентрацията е в пъпния център/Манипура чакра/

Завършваме в Шавасана/ поза на мъртвото тяло/ и релаксация.

 

5. Брамари /Жужене на пчела/

Вдишването и издишването е през двете ноздри. След дълбоко вдишване, издишваме бавно издавайки жужащ звук, наподобяващ пчелно жужене.

Може да запушим уши за да чуем звуковата вибрация по-добре и за да сме още по-концентрирани. Очите са затворени.

Тази техника успокоява ума, отпуска нервното напрежение. Намалява гнева. Помага за понижаване на кръвното налягане. Изчиства гласа и го прави силен и красив. Въздейства върху щитоводната жлеза.

 

6. Уджай /Психично дишане, Дишане на океана или на победителя/

Тази техника затопля тялото, раздвижва прана, успокоява ума. Балансира цялото тяло чрез заземяване. Тя ще ви накара да се чувствате самоуверени, спокойни и непоколебими.

Препоръчително е да практикувате техниката вечерно време, докато си почивате. Още при първите вдишвания голямото количество поет въздух ще ви накара да се почувствате изпълнени с покой и предразположение – като безбрежен океан, а защо не и като победителите на деня.

Вдишването е през двете ноздри с леко затворен глотис. Звукът, който се чува при това е тих , равен, наподобяващ свистене на вятър. Издишването е или през двете или през лявата ноздра, като дясната се запушва с пръст.

 

7. Шиткари  

Тази практика разхубавява практикуващия и оживотворява тялото му. Тя елиминира глада, жаждата, леността и сънливостта. Когато сте жадни, практикувайте тази пранаяма.Ще бъдете веднага освободени от жаждата.

Задръжте езика така, че върхът му да докосва небцето и изтеглете въздуха през устата с шипящ звук (С-С-С). След това задръжте дъха колкото можете по-дълго, без да чувствате задушаване, и издишайте бавно през двете ноздри. Може горните и долните зъби да са допрени, а след това да вдишате през устата, както и преди.

 

8. Шитали

Шитали кумбака имитира дишането на змията.

Тази пранаяма пречиства кръвта, утолява жаждата и глада, охлажда системата. Тя унищожава гулма (хроничното лошо храносмилане), възпаленията от различни хронични болести, треската, туберкулозата, разстройството, болестите на жлъчката, храчките, неутрализира отрова и ухапване от змия и пр.

Изплезете езика навън от устните. Свийте го като тръбичка. Вдишайте през устата със съскащ звук. Задръжте дъха колкото е удобно. След това бавно издишайте през двете ноздри. Практикувайте това всяка сутрин 15 -30 пъти. Можете да изпълнявате тази пранаяма в падмасана, сидхасана, ваджрасана или дори като сте изправени или вървите.

error: Content is protected !!