Магията на Коледа

Вечерен Пилатес от 18.30ч.с Веси!
02/01/2019
Йога терапия при сезонните заболявания
18/01/2019
Show all

Магията на Коледа

ЗА ПРОИЗХОДА НА КОЛЕДА

КОЛЕДА Е ЕДНО ПРЕКРАСНО ВРЕМЕ В ГОДИНАТА, КОЕТО СВЪРЗВАМЕ С ТОЛКОВА ПРИЯТНИ ЕМОЦИИ, СВЕТЛИНА И…ПОДАРЪЦИ.

НО ОТ КЪДЕ ИДВА ТОЗИ ОБИЧАЙ И КАКВО СЕ СЛУЧВА В ДНИТЕ ОКОЛО 25 ДЕКЕМВРИ.

21 ДЕКЕМВРИ Е ТОЧКАТА НА АСТРОНОМИЧЕСКАТА ЗИМА. Т.НАР „ЗИМНО СЛЪНЦЕСТОЕНЕ“. ТОВА Е НАЙ-КЪСИЯТ ДЕН ОТ ГОДИНАТА И НАЙ-ДЪЛГАТА НОЩ. В ТОЗИ ДЕН СЛЪНЦЕТО СЯКАШ УМИРА СИМВОЛИЧНО.

КАКВО СЕ СЛУЧВА В СЛЕДВАЩИТЕ 3 ДНИ?

АКО ПРЕЗ ОСТАНАЛИ ДНИ ОТ ГОДИНАТА, ДВИЖЕЙКИ СЕ ПО НЕБЕСНАТА СФЕРА СЛЪНЦЕТО ВСЕКИ ЕДИН ДЕН ИЗГЯВА И ЗАЛЯЗВА В РАЗЛИЧНА ТОЧКА, ТО В ДНИТЕ 22,23 И 24 ТО СЯКАШ ЗАСТИВА НА НЕБЕТО, ИЗГРЯВАЙКИ ОТ ЕДНО И СЪЩО МЯСТО, НИСКО НА ЮГОИЗТОК.  СЯКАШ СЛЪНЦЕТО СИМВОЛИЧНО СПИРА СВОЯ ХОД И В ТЕЗИ ТРИ ДНИ ТЪМНИНАТА И СВЕТЛИНАТА СЕ БОРЯТ ЗА НАДМОЩИЕ.

НА 25 ТИ ДЕКЕМВРИ ТОЧКАТА НА СЛЪНЧЕВИЯТ ИЗГРЕВ СЪВСЕМ ВИДИМО СЕ ПРЕМЕСТВА ПО-ВИСОКО И ЗАПОЧВА НАРАСТВАНЕТО НА ДЕНЯ. СЛЪНЦЕТО СЯКАШ СЕ ВЪЗРАЖДА НА ТОЗИ ДЕН. СВЕТЛИНАТА ПОБЕЖДАВА ТЪМНИНАТА! И ТАКА ВСЯКА ГОДИНА!

НА 25 ДЕКЕМВРИ РИМЛЯНИТЕ ПРАЗНУВАЛИ“РАЖДАНЕТО НА НЕПОБЕДИМОТО СЛЪНЦЕ“

ПО-КЪСНО РИМСКАТА ЦЪРКВА ИЗБИРА СЪВСЕМ СЪЗНАТЕЛНО 25 ДЕКЕМВРИ ЗА Т.НАР РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО И ТОВА СТАВА ПРЕЗ 4 ВЕК ОТ ПАПА ЮЛИЙ 1.

В БИБЛИЯТА ОБАЧЕ НЯМА ТОЧНИ ДАННИ, КОГА Е РОДЕН ХРИСТОС, НО ИЗУЧАВАЩИТЕ ТЕКСТОВЕТЕ И СМЯТАТ,ЧЕ РЕАЛНОТО ВРЕМЕ НА НЕГОВОТО РАЖДАНЕ НЕ  Е ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ, А ПРЕЗ М. МАЙ.

КУЛТА КЪМ ВЕЧНОТО СЛЪНЦЕ ОБАЧЕ , ЛЕЖИ В ОСНОВА НА КОЛЕДНИТЕ ПРАЗНИЦИ, А ХРИСТОВОТО РАЖДАНЕ ДОБАВЕНО В ТОЗИ ПЕРИОД Е ЦЪРКОВНО РЕШЕНИЕ.

В СЛАВЯНСКАТА МИТОЛОГИЯ Т.НАР КОЛЯДА ВЪПЛЪЩАВА СЪЩО НОВОГОДИШНИЯ ЦИКЪЛ.СМЯТА ЛИ СА,ЧЕ ТОГАВА СЕ РАЖДА НОВО МЛАДО СЛЪНЦЕ.

ДРЕВНОТО ХРИСТИЯНСТВОТО ОБАЧЕ Е СМЯТАЛО СЛЪНЦЕТО ЗА ТВЪРДЕ ЕЗИЧЕСКИ БОГ. ЗАТОВА КУЛТА  КЪМ СЛЪНЦЕТО УМИШЛЕНО СЕ ЗАМЕНЯ С КУЛТА КЪМ БОЖИЯТ СИН, ХРИСТОС И НЕГОВОТО РАЖДАНЕ. ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО 6-7 ВЕК СЕ ПРАВИ ОПИТ ДА СЕ ЗАМЕНЯТ ДРЕВНИТЕ ИМЕНА НА СЪЗВЕЗДИЯТА С ПЕРСОНАЖИ ОТ БИБЛИЯТА. ВМЕСТО СЪЗВЕЗДИЕ ОВЕН-АПОСТОЛ ПАВЕЛ, ВМЕСТО ЛИРА-ЯСЛИ ХРИСТОВИ И ЕСТЕСТВЕНО ВМЕСТО СЛЪНЦЕ- ИСУС ХРИСТОС.

ДЯДО КОЛЕДА ПЪК СЕ ПОЯВЯВА ПРЕЗ 1804 ГОДИНА КАТО НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ, КОЙТО ПРАВИ ЧУДЕСА. СЕЙНТ НИКЪЛЪС БЪРЗО СЕ ПРЕВРЪЩА В САНАТА КЛАУС И НАЛАГА ПРАВЕНЕТО НА ПОДАРЪЦИ ПО КОЛЕДА.

СЕГАШНИЯТ ОБРАЗ НА ДЯДО КОЛЕДА се появява в 30-те години на XX век, когато индустриалният гигант “Кока-Кола” усеща, че по Коледа се продАва добре и започва да  изобразява в свои реклами (с цел увеличение на зимните продажби) СТАРЕЦ с голям корем, розови бузки и дрехи в бяло и червено. ЕСТЕСТВЕНО, ПИЕЩ „кОКА КОЛА“.

Стигащите понякога до абсурд светлинни украси с  лампички и лудото пазаруване на подаръци и храна за Коледа, също са плод на съвременното силно комерсализирано общество, които изместват встрани същността на празника.

А ВСЪЩНОСТ ДРЕВНАТА СИМВОЛИКА ЗА ВЪЗРАЖДАНЕТО НА СВЕТЛИНАТА, ПОБЕДАТА НА СВЕТЛИНАТА НАД ТЪМНИНАТА, НОВИЯТ ЖИЗНЕН ЦИКЪЛ, ТЪРЖЕСТВОТО НА ДОБРОТО И ПРОДЪЛЖЕНИЕТО  НА ЖИВОТА СА ИСТИНСКИ ЦЕНННОСТИ ЗА КОИТО СИ СТРУВА ДА СЕ ЗАМИСЛИМ..

error: Content is protected !!